Paljonko hääpuku maksaa?

Lyhyt vastaus: hääpuku maksaa noin 1 000 €.

Pitkä vastaus: Hääpuvun hinta määräytyy sen mukaan, mihin laatuluokkaan puku kuuluu (luokkia on yhteensä kolme). Tässä oppaassa kerromme lisää laatu-/hintavaihtoehdoista. On mahdollista löytää korkealaatuinen mutta edullinen hääpuku, jos tiedät mitä etsit, joten kerromme oppaassa myös laatuun liittyviä vinkkejä.

Edullinen vintage hääpuku hihoilla Victoria & Vincentiltä. Valkoinen morsiamen kimppu.

Ensiluokkaiset hääpuvut

Premium laatuisten hääpukujen valmistajia on hyvin vähän. Lukemattomat hääpukumerkit kilpailevat päästäkseen näiden erittäin eksklusiivisten valmistajien asiakkaaksi. Ainoa haittapuoli ensiluokkaisessa hääpuvussa on niiden hinta.

 

 • Hinta: Korkealaatuinen hääpuku maksaa 1 100–4 000 €.

 • Tuki: Ensiluokkaisessa hääpuvussa on lähes aina erittäin hyvät sisäänrakennetut kupit ja useita tukiluita. Jos et tiedä, mitä nämä tarkoittavat, suosittelemme katsomaan tämän minuutin mittaisen videon.

 • Istuvuus: Huippuluokkaisen hääpuvun istuvuus on paljon parempi kuin muissa luokissa. Puku, jossa on hyvä istuvuus ja kunnon tuki, paitsi myötäilee morsiamen vartalon linjoja, myös muotoilee vartalon näyttämään uskomattomalta.

 • Materiaalit: Photoshopin ansiosta kaikki hääpuvut näyttävät kuvissa samanlaisilta, mukaan lukien niiden materiaalit. Korkealaatuisessa hääpuvussa on käytetty paljon laadukkaampia materiaaleja, jotka ovat pehmeitä ja liikkuvat luonnollisesti. Ainoa tapa havaita ero laadukkaan ja halvan materiaalin välillä on näkemällä ne itse. Lue lisää tämän tärkeydestä oppaasta Mistä hääpuku kannattaa ostaa.

 • Työtaito: Ensiluokkaisen hääpuvun valmistaminen vaatii kymmeniä työtunteja, mikä on tärkein syy siihen, miksi ne ovat kalliimpia kuin muiden laatuluokkien puvut. Hääpuku koostuu useista kerroksista, mikä tarkoittaa, että hääpukujen valmistusta ei voida automatisoida samalla tavalla kuin useimpien vaatteiden valmistus nykyisin voidaan.

Laadukas hääpuku

Medium-luokan hääpuvut

Laadultaan keskitasoiset hääpuvut on suunniteltu paljon yksinkertaisemmiksi: niissä on vähemmän leikkauksia, vähemmän yksityiskohtia ja vähemmän tukea kuin laadukkaammissa. Yksinkertainen muotoilu heikentää niiden istuvuutta, mutta mahdollistaa myös niiden nopean ja halvan valmistuksen. Medium-luokan hääpukuja on usein saatavana vain pienikokoisina.

 

 • Hinta: Medium-luokan morsiuspuku maksaa 500–1 100 €.

 • Tuki: Niissä joko on erittäin kevyt tuki tai ei ole lainkaan tukea. Erityisesti tukiluut yleensä puuttuvat, mikä tarkoittaa, että hääpuvun alla on käytettävä muotoilevia alusvaatteita.

 • Istuvuus: Tärkeimmät kustannussäästöt saavutetaan istuvuudessa. Medium-luokan hääpukujen muotoilu perustuu siihen konseptiin, että ne ovat nopeita ja edullisia valmistaa. Kunnollinen sovitus on tärkeää hääpukua ostettaessa, mutta mitä halvempi hääpuku on, sitä todennäköisemmin istuvuus tuottaa pettymyksen.

 • Materiaalit: Medium-luokan hääpuvut ovat yleensä melko hyvää materiaalia, mutta niissä on joko vähemmän pitsisiä yksityiskohtia tai niissä on pitsiä joka puolella, mikä tarkoittaa, että pitsikappaleet eivät ole yksittäin kiinnitettyjä, vaan pitsi on yhden kappaleen valmiskangasta.

 • Työtaito: Medium-luokan hääpuvun pitäisi olla virheetön ja valmistettu melko hyvällä työtaidolla. Kerroksia on vähemmän, joten osa mekon valmistuksesta voidaan automatisoida. Valmistukseen kuuluu silti myös käsityötä. Valitettavasti jotkut medium-luokan hääpukubrändit ovat alkaneet siirtää valmistustaan itäeurooppalaisiin tehtaisiin (lisätietoja näistä seuraavassa osassa).

Medium-luokan hääpuku

Heikkolaatuiset hääpuvut

Tähän luokkaan liittyy monia ongelmia, tärkeimpinä työntekijöiden huonot ihmisoikeudet. Ongelma, joka koskettaa "Made in EU" halpatuotantoa, samalla lailla kuin mitä tahansa halpatuotantoa.

 

 • Hinta: Heikkolaatuinen hääpuku maksaa 150–500 €.

 • Tuki: Monissa heikkolaatuisissa hääpuvuissa ei ole tukea, mikä tarkoittaa, että muotoilu vaatii olkaimet, joilla puku pysyy päällä. Joissakin taas on yksinkertainen (useimmiten muovinen) rakenne, joka saa puvun näyttämään jäykältä. Rintamus näyttää erilliseltä eikä ole yhteydessä hääpuvun kantajaan.

 • Istuvuus: Ilman tukirakenteita heikkolaatuinen hääpuku näyttää helposti säkkimäiseltä ja jäykältä. Tämä johtaa siihen, että morsian nykii ja korjailee mekkoa jatkuvasti tärkeänä päivänään, esimerkiksi vetää mekkoa rintamuksesta ylös, lantiolta alas jne.

 • Materiaalit: Huonolaatuista materiaalia on yleensä vaikea havaita kuvasta, koska kuvia muokataan voimakkaasti. Halvat kankaat ovat usein kovia, muovisia ja kiiltäviä, ja niiden värit eivät ole puhtaita.

 • Työtaito: Tämä on tärkein asia useimmissa alle 500 euron hääpuvuissa. Jos hääpuku ei ole yksinkertainen, yksikerroksinen mekko eli valkoinen iltapuku, sen valmistaminen vaatii paljon aikaa. Suuri määrä käsityötä ja halpa hinta tarkoittavat yhdessä, että työntekijöille ei makseta kunnon palkkaa. Suosittelemme lukemaan Clean Clothes -kampanjasta ja tukemaan sitä, jos voit. Ongelma ei ole vain jossain muualla, sitä tapahtuu myös Euroopassa.

Clean clothes campaign
Vintage hääpuku olkaimilla ja taskuilla! Erittäin korkealaatuista mikadoa.

Mistä edullisen hääpuvun voi löytää?

Jos budjettisi on alle 500 euroa, saat parhaan vastineen rahalle ostamalla laadukkaan valkean iltapuvun. Se voi toimia hyvin hääpukuna oikeanlaisten asusteiden kanssa, ja saatat löytää sellaisen hyvämaineiselta yritykseltä tukematta ihmisten hyväksikäyttöä. Olemme myös koonneet oppaaseen Mistä hääpuku kannattaa ostaa muita vinkkejä siitä, miten edullisen morsiuspuvun voi löytää.