Minkä tyylinen hääpuku kannattaa valita?

Pohdittavana on monia asioita, kun selvität, mikä hääpuku sopii sinulle:

  • Hääpuvun tyyli (vintage, prinsessa, yksinkertainen jne.)

  • Hääpuvun muoto tai siluetti (A-linjainen, merenneito jne.)

  • Vartalotyyppi (mikään vartalotyyppi ei sulje pois mitään hääpukutyyliä. Plus-kokoinen morsian voi näyttää tyrmäävältä rohkeassakin hääpuvussa, kunhan valitsee oikein)

  • Hääpukuun käytettävä budjetti (tulevat morsiamet eivät aina ymmärrä, että se, kuinka hyvin hääpuku istuu, riippuu suurelta osin budjetistasi)

Jos olet kolunnut netistä oppaita hääpukutyylin valitsemiseen, unohda kaikki mitä olet lukenut! Sen ajatteleminen, että olet päärynän, kolmion tai banaanin muotoinen, ei auta mitään. Se, mitä hääpukua ostettaessa on otettava huomioon, on paljon monimutkaisempaa.

1. Hääpuvun tyyli

Hääpuvun tyyli ei tarkoita hääpuvun muotoa, vaan pikemminkin sitä "tunnetta", jonka hääpuku herättää. 

Esimerkiksi prinsessamallisessa hääpuvussa on iso hameosa, usein runsaasti koristeita ja hieman kimalletta.

V9679-1 Linda

Vintage-tyylinen hääpuku taas on paljon kevyempi, siinä on pienempi hameosa, usein koristeena on kukkakuvioista pitsiä jne.

V9672 Lia

Hääpuvun tyylin tulisi vastata häiden tyyliä ja tunnelmaa, joiden valinta onkin yksi häiden suunnittelun ensiaskeleista. Hääpuvun tulisi myös sopia morsiamen persoonallisuuteen ja tyyliin.

2. Hääpuvun muoto tai siluetti

Morsiuspuvun siluetti tarkoittaa puvun muodostamaa linjaa tai muotoa.

Esimerkiksi A-linja on suurin piirtein A-kirjaimen muotoinen, koska hameosa avautuu sivuille.

V9680-1 Lumi

Merenneitomallinen hääpuku myötäilee vartaloa lantion ja jalkojen kohdalta muodostaen merenneidon alavartalon muodon.

V8718-1Z Katherin

Hääpuvun muoto/siluetti ja hääpuvun tyyli eivät ole sama asia. Kuten seuraavassa kohdassa selitetään, tietty vartalonmuoto ei edellytä tiettyä hääpukumuotoa.

Tässä muutamia esimerkkikuvia yleisimmistä hääpukusilueteista:

3. Vartalotyyppi

Korkealaatuiset hääpuvut ovat voimakkaasti tuettuja ja leikattu tietyn muodon muodostamiseksi. Niitä ei ole suunniteltu myötäilemään vartalon muotoja, vaan ne muotoilevat kehoasi. Kuten mainitsemme hääpukujen hintaoppaassa, eri hintatason hääpukujen välillä on suuria eroja. Merkittävin niistä on hääpuvun istuvuus. Täydellisen kokoinen iltapuku näyttää yleensä hyvältä päälläsi. Hääpukujen kanssa näin ei ole. Eri tuotemerkeillä on hieman erilaiset mallit hääpuvuissaan, ja sinun on vain löydettävä se, joka on täydellinen kehollesi.

Kuten mainitsemme oppaassamme ”Mistä hääpuku kannattaa ostaa”, tämä on se tilanne, jossa paikallinen hääpukuliike voi auttaa sinua enemmän kuin yksikään nettiopas. Kun haluat selvittää, mikä hääpukutyyli sopii sinulle, heti ensimmäiseksi kannattaa sovittaa useita eri tyylejä. Mikään vartalotyyppi ei sulje pois mitään hääpukutyyliä!

V9687-1W Laura

4. Hääpukuun käytettävä budjetti

Meillä on kokonainen opas hääpukujen hinnoista, mutta yhteenvetona oppaastamme voimme todeta: tuki ja hyvä istuvuus maksavat. Muita asioita, jotka nostavat hääpuvun hintaa, ovat korkealaatuiset materiaalit ja koristelut. Maanläheiset tyylit, joissa on vähemmän pitsiyksityiskohtia ja koristeluja, ovat edullisimpia. Jos olet valinnut näyttävän prinsessatyylin ja budjettisi on tiukka, vaihtoehdot ovat tuen ja istuvuuden uhraaminen – mitä emme suosittele – tai se, että kysyt paikallisesta hääpukuliikkeestä, onko heillä näytepukuja tai käytettyjä vaihtoehtoja saatavana.

hääpuvun budjetti

Jos olisi vain yksi asia, jonka voisimme opettaa tuleville morsiamille, se olisi:

Se, miten hääpuku istuu, määrittää, näytätkö hyvältä siinä vai et.

Yleisin virhe, minkä tulevat morsiamet tekevät, on, että he valitsevat hääpuvun kuvan perusteella ja pitävät kiinni valinnastaan. Pidä vaihtoehdot avoimina siihen asti, kunnes olet kokeillut kyseistä hääpukua ja muutamia muita. Täydellisen näköinen hääpuku ei välttämättä ole täydellinen ylläsi. (Puhumattakaan siitä, että koskaan ei pitäisi luottaa kuviin).

Eri tuotemerkkien hääpuvuissa on erilainen istuvuus. Kokeile vähintään kahden eri tuotemerkin morsiuspukuja, ennen kuin teet päätöksen.

V8714-1 Kathy