KotiVinkkejä kotiinTämä mauste on todellinen aarre.Se parantaa ruoan makua ja poistaa migreenin ja...

Tämä mauste on todellinen aarre.Se parantaa ruoan makua ja poistaa migreenin ja ilmavaivat

Yleisesti kutsutaan kiinalaiseksi kardemummaksi, vaikka se on ehdottomasti lähempänä inkivääriä.Se on erinomainen lisä moniin ruokiin, koska sillä on omaleimainen maku, joka tuo ruokiin ainutlaatuisuutta.Galganttia arvostetaan myös sen tulehdusta ehkäisevien, antibakteeristen ja kouristuksia lievittävien ominaisuuksien vuoksi.Miten tätä maustetta tulisi käyttää ja mihin vaivoihin se auttaa.

Galangal , joka tunnetaan myös nimillä galangal , alppilääke tai galangant alppilääke, on Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva kasvi.Epävirallisesti sitä kutsutaan joskus myös ’kiinalaiseksi kardemummaksi’ ja ’villiksi kardemummaksi’.Se kuuluu kuitenkin inkivääriin ja sillä on enemmän yhteistä inkiväärin kuin kardemumman kanssa.Inkiväärin tavoin maustepippuria käytetään myös keittiössä mausteena.Sitä arvostetaan voimakkaan, kirpeän ja hieman katkeran makunsa vuoksi, jossa on selvä inkiväärin ja sitruunan vivahde.

Tämä kasvi ei kuitenkaan eroa muista vain maun perusteella.Ennen kaikkea se tunnetaan lääkkeellisistä vaikutuksistaan , jotka tunnettiin jo antiikissa (jo Pyhä Hildegard ylistää galgantuan voimaa ja kutsuu sitä ’elämän mausteeksi’).Vasta keskiajalla galgantti saapui Eurooppaan arabilääkäreiden ansiosta ja saavutti nopeasti ansaitun suosion.Vaikka kasvi on saanut Saksassa lääkekasvin aseman, Puolassa siitä ei vieläkään puhuta riittävästi.Galangantin käytöllä on kuitenkin korvaamaton vaikutus terveyteemme.

Galgantin (Alpinia medicinal) ominaisuudet

Galgantuan raaka-aine on sen juuri (juurakko).Tästä osasta löytyy arvokkaita ainesosia, kuten arvokkaita eteerisiä öljyjä, tanniineja ja flavonoideja, joilla on voimakkaita tulehdusta ehkäiseviä, antibakteerisia ja kouristuksia lievittäviä vaikutuksia.Juuressa on myös mausteaineita, joilla on rauhoittava vaikutus vatsaan ja jotka tukahduttavat esimerkiksi matkapahoinvointiin liittyvää oksentelutaipumusta.

Näiden aineiden koostumuksen ansiosta galgantuan nauttimisella on myönteinen vaikutus päänsärkyjen ja migreenin, reumaattisten kipujen ja selkäkipujen vähentämiseen.Tämä mauste vahvistaa sydäntä ja parantaa sydän- ja verisuonijärjestelmää.Siitä on hyötyä elimistön immuniteetin vahvistamisessa, kuumeen alentamisessa ja infektioiden torjunnassa.

Alpinia auttaa ehkäisemään aivohalvauksia ja sydänkohtauksia.Tutkijoiden mukaan joillakin aktiivisilla ainesosilla on kyky estää syöpäsolujen kasvua.Galgant on myös hyvä nauttia ruoansulatuksen parantamiseen, aineenvaihdunnan parantamiseen, vatsakramppeiden ja ilmavaivojen poistamiseen.

Siinä ei kuitenkaan ole vielä kaikki.Tämä kasvi on luonnollinen ’lääke’ korkean stressin alaisille ihmisille, jotka kärsivät hermostuneesta uupumuksesta.Harvinaisen juuren vaikutus parantaa kallonsisäistä verenkiertoa, lievittää neuroosin oireita ja sillä on rauhoittavia ominaisuuksia.Tästä syystä se kannattaa sisällyttää ruokavalioon sekä yleiseen heikkouteen että stressin aiheuttamaan ärtyneisyyteen.

Galangalin käyttö ruoanlaitossa

Galangaali on yksi tärkeimmistä thaimaalaisessa ja indonesialaisessa keittiössä käytettävistä mausteista.Se yhdistyy hyvin kurkuman, valkosipulin, chilin, tamarindin, sitruunan ja sitruunaruohon kanssa.Kun sitä lisätään keittoon, erityisesti papu- tai hernekeittoon, se parantaa makua.Se sopii erittäin hyvin kalan ja lihan kanssa, mutta oletettavasti parhaiten naudanlihan kanssa.Se tuo omaperäistä makua kasvispohjaisiin ruokiin.Se sopii myös kastikkeiden ja marinadien ainesosaksi.Raastetusta juuresta valmistetaan juomaa – jamu (perinteinen indonesialainen juoma, jossa on kurkumaa vastustuskyvyn parantamiseksi).

Voit myös huolehtia kehosi terveydestä valmistamalla tinktuuran tästä arvokkaasta mausteesta.Tinktuuraa galangalilla suositellaan erityisesti ruoansulatushäiriöihin, vatsavaivoihin, ruoansulatushäiriöihin, vatsakipuihin ja myös ruokahalun edistämiseen.Alpinia medicinalis lisätään vatsatippojen ja liköörien valmistukseen.

Itse asiassa, jos pidät terävistä, rohkeista mauista, tämä kasvi voi maustaa minkä tahansa ruokalajin.Voit lisätä sitä voileipään tai jopa maustaa sen aivan yhtä hyvin

Emilia
Emilia
Kirjoitan intohimoisesti hääpuvuista ja niiden lumovoimasta. Minun tavoitteeni on auttaa jokaista morsianta löytämään unelmiensa puvun, joka heijastaa hänen ainutlaatuista tyyliään ja persoonaansa. Seuraa artikkelisarjaani saadaksesi vinkkejä, inspiraatiota ja uusimpia trendejä häämuodissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Suosituimmat

Voitele hana kynttilällä.Et osta enää kemikaaleja

Kylpyhuonehanojen pitäminen puhtaina ja kiiltävinä on jokapäiväinen haaste monille ihmisille.Vaikka puhdistamme pinnat säännöllisesti, niille alkaa jonkin ajan kuluttua ilmestyä rumia tahroja vedestä ja...

Viimeaikaiset kommentit