KotiVinkkejä kotiinSlovakit paistavat usein tällä öljyllä.Heillä ei ole aavistustakaan siitä, miten he vahingoittavat...

Slovakit paistavat usein tällä öljyllä.Heillä ei ole aavistustakaan siitä, miten he vahingoittavat terveyttään

Tiedätkö millä öljyllä paistetaan? Monet ihmiset ovat ymmällään oikean öljyn valinnasta, varsinkin kun he seisovat kaupassa hyllyn edessä, joka on täynnä erilaisia öljyjä.On syytä tietää, että yhtä niistä, joka on hyvin suosittu slovakialaisessa keittiössä, tulisi käyttää vain kylmänä.Kuumennettaessa siitä vapautuu haitallisia aineita.

Auringonkukkaöljy on yksi suosituimmista ruoanlaitossa käytettävistä öljyistä heti rypsiöljyn jälkeen.Se on olennainen osa monia ruokia ja sitä käytetään paistamiseen ja leivontaan.Valitettavasti siitä ei ole hyötyä.

Älä paista tällaisessa öljyssä.Se on erittäin suosittua puolalaisissa kotitalouksissa

Auringonkukkaöljy (mutta myös soija-, maissi-, rypälesiemen-, kurpitsa- ja seesamiöljy) sisältää runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja , jotka hapettuvat nopeasti kuumuudessa.Tämä tarkoittaa, että auringonkukkaöljyn monityydyttymättömät rasvahapot hajoavat paistamisen aikana haitallisiksi aineiksi, myös sellaisiksi, joilla on mahdollisesti syöpää aiheuttavia ominaisuuksia.

Lisäksi De Montfortin yliopiston tutkijat sekä Oxfordin tutkijat raportoivat, että kypsennetystä auringonkukkaöljystä voi vapautua syöpää aiheuttavia aldehydejä.Siksi on parempi käyttää auringonkukkaöljyä raakana (esim.Auringonkukansiemeniä on parempi käyttää salaateissa ja salaattien päällä) eikä paistaminen ole suositeltavaa.

Mitä öljyjä tulisi käyttää paistamiseen?

Kotona paistamiseen on parasta käyttää öljyjä, joissa on runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvahappoja (HUFA) ja vähän monityydyttymättömiä rasvahappoja (PFA). Esimerkkejä tällaisista öljyistä ovat rypsi öljy ja myös oliiviöljy. Yksityydyttymättömät rasvahapot kestävät paremmin hapettumista, kun ne altistetaan korkeille lämpötiloille. Koska rypsiöljy sisältää noin 61 prosenttia kertatyydyttymättömiä rasvahappoja ja 29 prosenttia monityydyttymättömiä rasvahappoja, se soveltuu sekä lyhytaikaiseen paistamiseen että salaattien valmistukseen.

Useimmat kaupoissa myytävät öljyt myydään muovipulloissa. Nämä ovat yleensä puhdistettuja öljyjä, ts.j.puhdistettuja korkeissa lämpötiloissa (yli 160 °C) ja kemikaaleja käyttäen. Tämä tarkoittaa, että niistä on poistettu epäpuhtauksia, mutta myös tärkeitä ainesosia.Teoriassa puhdistettuja öljyjä voidaan käyttää paistamiseen, koska niiden savupiste on korkeampi.On kuitenkin parempi paistaa jalostetussa rypsiöljyssä kuin jalostetussa auringonkukkaöljyssä, koska, kuten jo mainittiin, auringonkukkaöljy sisältää edelleen enemmän monityydyttymättömiä rasvahappoja, t.j.ja sen rasvahappoprofiili on epäedullinen paistamisen kannalta.

„Jalostus ei tee öljystä paistamiseen sopivaa, vaan ainoastaan nostaa sen savupistettä, mikä on eduksi öljyille, joiden rasvahappoprofiili sopii paistamiseen – esimerkiksi rypsiöljylle tai maapähkinäöljylle,&#8220 – selittää ravitsemusterapeutti Aleksandra Kureń, M.Sc., centrumrespo.pl-sivustolla.

Emilia
Emilia
Kirjoitan intohimoisesti hääpuvuista ja niiden lumovoimasta. Minun tavoitteeni on auttaa jokaista morsianta löytämään unelmiensa puvun, joka heijastaa hänen ainutlaatuista tyyliään ja persoonaansa. Seuraa artikkelisarjaani saadaksesi vinkkejä, inspiraatiota ja uusimpia trendejä häämuodissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Suosituimmat

Voitele hana kynttilällä.Et osta enää kemikaaleja

Kylpyhuonehanojen pitäminen puhtaina ja kiiltävinä on jokapäiväinen haaste monille ihmisille.Vaikka puhdistamme pinnat säännöllisesti, niille alkaa jonkin ajan kuluttua ilmestyä rumia tahroja vedestä ja...

Viimeaikaiset kommentit